تصور می شود که خوردن پنیر سبب کاهش هوش و به قولی خنگ شدن میشود.
در حالی که متخصصان تغذیه این موضوع را رد کرده و تاکید میکنند که این یک باور اشتباه است. پنیر یک ماده غذایی بسیار غنی از پروتئین و کلسیم است و به همین دلیل ماده غذایی با ارزشی محسوب میشود. در عین حال یک ماده خیلی خوب برای تامین لبنیات مورد نیاز بدن است.
اگر واقعا پنیر (Cheese)خنگ کند، پس وای به حال فرانسویها و ایتالیاییها که بیش از ۲۰۰ نوع پنیر دارند و بهطور سرانه، ۱۷ تا ۲۰ کیلو پنیر در سال مصرف میکنند!
آیا میدانید فقط در ایالت متحده آمریکا، ۲۰۰ نوع پنیر وجود دارد و بیش از دوهزار نوع پنیر مختلف در سراسر دنیا تولید میشود؟
در این میان افراد زیادی اعتقاد دارند، پنیر باعث کاهش هوش میشود، در پاسخ به این افراد باید گفت پنیر حاوی مادهای به نام تیرامین است که این ماده میتواند در صورت عبور از سد خونی مغز وارد مغز شود و کاهش عملکرد ذهنی فرد را در پی داشته باشد، هرچند در عمل باعث کاهش هوش فرد مصرفکننده نمیشود.
چراکه در بدن ما آنزیم خاصی وجود دارد که به محض تماس با پنیر آن را تجزیه میکند و در صورتی که نقصی در عملکرد این آنزیم وجود نداشته باشد و مقادیر پنیری که فرد میخورد بیش از ظرفیت خنثیسازی این آنزیم نباشد، این آنزیم براحتی میتواند از پس مقادیر معمول تیرامین برآید و مانع ورود این ماده به مغز شود.
در این میان از آنجا که آنزیم تجزیه کننده تیرامین پنیر برای انجام عمل خود به مس نیاز دارد، بنابراین اگر بتوانیم مقادیر مورد نیاز مس را در اختیارش قرار دهیم میتوانیم از کارایی بیشتر آن بهره ببریم. این کار را میتوانیم با خوردن گردو همراه پنیر انجام دهیم.
در واقع از آنجا که گردو حاوی مس است میتوانیم از این طریق، مس مورد نیاز را تامین کنیم.
مساله دیگر تعادل کلسیم(Calcium) و فسفر بدن است. اگر این تعادل به هم بخورد یعنی مقدار کلسیم بدن از فسفر بیشتر شود این کلسیم اضافی میتواند باعث کاهش فسفر در دسترس سلولهای مغزی شود.
این در حالی است که سلولهای مغزی به کاهش فسفر حساس هستند و این مساله میتواند باعث کاهش عملکرد سلولهای مغزی شود. این در حالی است که پنیر هر دو ماده معدنی کلسیم و فسفر را دارد ولی میزان کلسیم آن بیشتر است و در صورت مصرف بیش از اندازه آن، این تعادل به هم میخورد و مقدار کلسیم از فسفر بیشتر میشود.
گردو تا حدی هم حاوی فسفر است که با مصرف آن میتوانید به فسفر مورد نیاز خود دست پیدا کنید و این تعادل را به حالت اول باز گردانید. پس این مشکل نیز با مصرف گردو قابل حل است.
دلیل اصلی این تصور غلط کجاست؟
این ماده غذایی ازجمله لبنیاتی است که اگر صبح به عنوان صبحانه مورد استفاده قرار گیرد باعث افت فشار خون و به اصطلاح فرد دچار سردی میشود. البته این افت فشار آنقدر نیست که فرد آن را احساس کند ولی اثر خود را میگذارد.
به این ترتیب طی زمانی که این افت فشار رخ میدهد خون کمتر به سلولهای بدن ازجمله سلولهای مغزی میرسد و این باعث میشود تا چند دقیقه یا چند ساعت اول، مغز تا حدی قدرت تجزیه و تحلیل کمتری داشته باشد و فرد به نظر کمی کم هوش به نظر برسد ولی این قضیه موقت است و با برگشت فشارخون به حد طبیعی خود این مساله نیز برطرف میشود.
به این پنج دلیل، پنیر بخورید:
پنیر، یکی از اعضای اصلی خانواده لبنیات است که به خاطر ارزش بالای پروتئینیاش، میتواند جانشین مناسبی برای گوشت باشد، اما همه فایدههای پنیر، در پروتئین آن خلاصه نمیشود بلکه:
۱- پنیر، دوست خوب دندانهاست؛ چون مقدار زیادی کلسیم دارد که باعث از بین رفتن پلاکهای دندانی میشود. پس، اگر از ترس شنیدن خبرهای بدی مثل کرمخوردگی و پوسیدگی دندان، از نزدیکی مطب دندانپزشک هم رد نمیشوید، هر روز صبح، چند لقمه نان و پنیر بخورید؛ البته خوردن پنیر، جای مسواک زدن و استفاده از نخ دندان را نمیگیرد. پس، تنبلی هم نکنید!
۲- پنیر، از استخوانهای شما، مثل جان شیرین مراقبت میکند. پیشگیری از پوکی استخوان را باید از کودکی آغاز کرد و پنیر، به خاطر داشتن کلسیم، بهخوبی میتواند این وظیفه را برعهده بگیرد.
۳- پنیر و در کل، همه مواد غذایی که کلسیم دارند، به خانمهای باردار کمک میکنند تا زایمان راحتتری داشته و بعد از تولد نوزاد هم شیر بیشتری برای تغذیه او داشته باشند.
۴- پنیر، یکی از رازهای جوانی است؛ چون سرشار از ویتامین A و B است که پوست شما را مثل یک حبه انگور تازه، نرم، شفاف و درخشان میکند؛ البته چون پنیر میخورید، نباید انتظار داشته باشید که نور آفتاب، آلودگی هوا، روغن و غذاهای سرخکردنی و…، بر پوستتان اثرات منفی نداشته باشند.
پس، علاوه بر استفاده از پنیر، توصیههای عمومی برای حفاظت از پوست را هم جدی بگیرید.
۵- پنیر، شما را رویینتن میکند؛ البته جادوی خاصی در کار نیست. مواد مغذی موجود در پنیر، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و بهخصوص کوچکترها را در برابر ابتلا به بیماری، مقاوم میکند.
اگر بهانه یا دلیل بچهها برای نخوردن شیر، تهوع یا دردهای شکمی است، با خیال راحت، پنیر را وارد برنامه غذایی روزانهشان کنید؛ چون پنیر، لاکتوز ندارد و باعث ایجاد علایم گوارشی نمیشود.
از آنجایی که در کشور ما، نان بیشترین استفاده را در خانواده کربوهیدراتها دارد، نقش مهمی را در سبد غذایی ایفا میکند، لذا باید از هر نظر کامل باشد و ضمن تامین انرژی مورد نیاز بدن، سلامتی افراد را نیز بیمه کند
یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت:بر اساس اعلام انستیتو تحقیقات تغذیه کشور بهترین نان برای مصرف، نانی است که از ترکیب آرد گندم و جو درست شده باشد.مهدی شادنوش در خصوص انواع نانهای مصرفی اظهار کرد: بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی، نان باید پر فیبر (پر سبوس) و کم نمک باشد تا علاوه بر تامین فیبر (نیاز روزانه انسان به فیبر ۳۰ گرم است) و املاح (آهن، کلسیم، فسفر، روی، منیزیم) مورد نیاز بدن، از بروز بیماریهای غیر واگیر (چاقی، قند خون، چربی خون، فشارخون(blood pressure)، سکته قلبی، سکته مغزی) نیز جلو گیری کند.
وی افزود: از آنجایی که در کشور ما، نان بیشترین استفاده را در خانواده کربوهیدراتها دارد، نقش مهمی را در سبد غذایی ایفا میکند، لذا باید از هر نظر کامل باشد و ضمن تامین انرژی مورد نیاز بدن، سلامتی افراد را نیز بیمه کند.
وی با اشاره به اینکه استفاده از نانهای کامل و سبوس دار به جای نانهای با آرد سفید، ضرورت دارد، تصریح کرد: اگر آرد سبوس دار باشد، در این صورت اسید فیتیک سبوس توسط مخمرها در طی تخمیر میشکند و خاصیت دفع کنندگی خود را از دست میدهد و هضم و جذب آن بهتر شده و خاصیت تغذیهای پیدا میکند.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی(diet therapy) در پاسخ به این سوال که آیا نانی که روی آن سبوس پاشیده باشند؛ برای سلامتی مفید است، گفت: واقعیت این است که سبوس پاشیده شده روی نان خاصیت تغذیهای ندارد و برعکس به دلیل داشتن اسید فیتیک از جذب املاح غذا جلوگیری و باعث دفع آن میشود.
شادنوش اظهار کرد: سبوس باید در آرد موجود بوده و تخمیر شود تا خاصیت تغذیهای داشته باشد بنابراین پوستههایی که روی نان میپاشند نه تنها خاصیت تغذیهای ندارد بلکه باعث عدم جذب املاح غذا میشود.
خوردن روزانه یک آووکادو توسط افراد مسن موجب تقویت حافظه و همچنین قدرت بینایی آنها می شود.
نتایج مطالعه جدید محققان دانشگاه تافتس آمریکا بر روی ۴۰ فرد سالم ۵۰ سال به بالا که به مدت ۶ ماه هر روز یک آووکادو تازه می خوردند، نشان داد که میزان لوتئین چشم هایشان افزایش یافت و عملکرد شناختی شان هم بهبود یافت.
لوتئین رنگدانه موجود در میوه ها و سبزیجات است که در خون، چشم و مغز تجمع کرده و به عنوان یک عامل ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی عمل می کند.
محققان در این مطالعه، رشد تدریجی میزان لوتئین را در چشم ها و میزان روند بهبود در مهارت های شناختی را با اندازه گیری از طریق آزمایش های طراحی شده برای ارزیابی حافظه، سرعت پردازش و میزان توجه کنترل کردند.
در مقابل، گروه کنترل که آووکادو مصرف نکرده بودند، در دوره مطالعه کمتر میزان بهبودی در سلامت شناختی شان را تجربه کردند.
الیزابت جانسون، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «چربی ها مونواشباع، فیبر، لوتئین و سایر بیواکتیوهای موجود در آووکادو بسیار در غنی سازی میزان لوتئین عصبی موثر هستند و نه تنها برای سلامت چشم، بلکه برای سلامت مغز هم فواید زیادی دارند.»
وی در ادامه می افزاید: «نتایج این مطالعه جدید آشکار می سازد که میزان لوتئین موجود در چشم در افراد مصرف کننده آووکادو تازه در مقایسه با گروه مصرف کننده مکمل لوتئین، بیش از دو برابر شده بود.»
این یافته ها بر اساس مصرف یک آووکادو کامل در روز معادل ۳۶۹ میکروگرم لوتئین است.
کمبود لوتئین موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری های وابسته به سن، از جمله از دست دادن بینایی و یا اختلالات مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید می شود. لوتئین از سلول های سالم با متوقف کردن رشد سلول های بدخیم محافظت می کند.
تحقیق جدید نشان می دهد مصرف دوز بالای ویتامین های B۶ و B۱۲ ریسک ابتلا به سرطان ریه را در مردان سیگاری افزایش می دهد.
به گفته محققان دانشگاه ایالتی اوهایو، دلیل این ارتباط مشخص نیست اما محققان معتقدند ویتامین ممکن است رشد سلول های سرطانی را که از قبل بواسطه استفاده از دخانیات آغاز شده اند، تشدید کند.
به گزارش نامه نیوز مردان سیگاری که دوز بالای ویتامین های B۶ و B۱۲ را در مکمل های فردی خود مصرف می کردند، در مقایسه با مردانی که مکمل مصرف نمی کردند ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه بودند.
مردانی که روزانه بیش از ۲۰ میلیگرم B۶ در طول ۱۰ سال مصرف کرده بودند سه برابر بیشتر از افرادی که مکمل مصرف نکرده بودند، در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار داشتند.
همچنین مردان سیگاری که به مدت ۱۰ سال روزانه ۵۵ میکروگرم B۱۲ مصرف کرده بودند چهار برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار داشتند. در این مطالعات، چنین تاثیری در مورد زنان مشاهده نشد.
دکتر تئودور براسکی، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «بدون شک سیگار کشیدن موجب سرطان ریه می شود. اما در مورد تاثیر این ویتامین ها می توان گفت یا این ویتامین ها موجب تشدید سرطان می شوند یا سرطان زایی این دارو را افزایش می دهند.»
یافته های این مطالعه مبتنی بر بررسی بیش از ۷۷ هزار فرد بزرگسال در رده سنی ۵۰ تا ۷۶ سال بود که بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۲ ثبت نام کرده بودند.
براساس نتایج این مطالعه، محققان به مردان سیگاری که مکمل های ویتامین B مصرف می کنند تاکید می کنند که باید سیگارشان را ترک کنند.
همه ما با دانههای ریز و قهوهای رنگ «خاکشیر» که بیشتر در قالب شربت خاکشیر از آن استفاده میکنیم، آشنا هستیم اما خاکشیر دارای خواص و کاربردهای متعددی در درمان بسیاری از امراض و بیماریها نیز هست که در ادامه به مواردی از این خواص و کاربردها اشاره شده است:
درمان ضعف معده ناشی از سوء مزاج سرد با غلبه سودا
مصرف خاکشیر میتواند درمانی برای سوء مزاج سرد باشد که نشانه این سوءمزاج، خشکی دهان، کم میلی به آب، بدگواری طعام، بیمیلی به خوراک، نفخ شکم، بروز برخی دردها در معده، ضعف و لاغری که روز به روز بیشتر میشود.
درمان یبوست سوداوی یا عصبی روده
نشانه آن کشیدگی شکم و انقباض روده است؛ به هنگام تخلیه، بخشی از روده حلقهوار جمع شده، مدفوع دو تکه شده و راه روده چند دقیقه بسته میشود؛ در این حال تکهای از مدفوع خارج شده و تکه دیگر در جای خود باقی میماند حتی با فشار نیز روده کاملاً باز و تخلیه نمیشود؛ مقداری از مدفوع در روده بجای مانده و در نتیجه سموم و عوارض مختلفی را موجب میشود که اغلب مردم به این ناراحتی دچار هستند.
درمان یبوست دوران پیری
سالخوردگان بدنشان کم آب و خشک شده و به همین نسبت رودههایشان نیز خشک و کمآب میشود؛ بهترین داروی طبیعی برای این افراد خاکشیر است که باید آن را کوبیده داخل استکان آب داغ ریخته و با عسل بنوشند؛ استفاده از حبهای ملین و مسهلها برای این افراد زیانآور است زیرا مانده رطوبت بدن آنها را کشیده و میتواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد.
درمان یبوست در کودکان
در کودکانی که مبتلا به یبوست و دلدرد شده و جوشهایی در بدنشان پیدا میشود، روزی یک قاشق چایخوری خاکشیر را بکوبند و در قندداغ ریخته و به آنان بنوشانند.
درمان تورم لوزهها
استفاده از خاکشیر غالباً از بروز تورم در لوزهها جلوگیری میکند.
درمان ضعف قوه باء
مصرف خاکشیر ترشحات رحمی ناشی از سودا را به تدریج کم و برطرف میکند؛ خاکشیر پردهای از چربی در سطح بدن ایجاد کرده و موجب نرمی و لطافت پوست بدن میشود.
درمان خونریزی بواسیری
ازجمله عوارض سوداوی، ضعف کبد و بروز بواسیر است که گاه با خونریزیهای پیدرپی عارض میشود؛ بهترین دارو برای این مشکل، خاکشیر است که بدن را اصلاح و مانع خونریزی خواهد شد همچنین خاکشیر میتواند برخی از اقسام اسهال را نیز درمان کند.